FR    EN    PT

TOPAZ - Nanterre (92)

TOPAZ-COBe-2017-030_site
TOPAZ-COBe-2017-021_site
TOPAZ-COBe-2017-026_site
TOPAZ-COBe-2017-015_site
TOPAZ-COBe-2017-023_site
11-22_Plan-masse_500_internet
11-22_plans_R+1+2+3_200
Exit full screenEnter Full screen
 previous arrow
 next arrow

The renovation project for the Petit Nanterre district gives Avenue de la République the status of a major thoroughfare. The contextual approach associated with the environmental requirements led us to work on an open block facing south with a large retail front on the ground floor.

The project is organized around an inner courtyard, whose plant mass filters light and creates an atmosphere of undergrowth, relayed by the planting of a few small trees with graphic bearing and contrasting foliage. Japanese maples, azaleas and ferns respond to this desire to create a canopy that enlivens the emptiness of the courtyard. The design, the nature and the implementation of the façade components outline its order and define its contemporary image. The northern orientation of the main façade on the Avenue de la République guided the choice of the colour yellow, chosen for its luminosity, in a logic of reverberation of light. The homes are both compact and spacious, all of them crossing or bi-oriented beyond the T2. Thus, the organisation of the family housing constitutes a new offer in terms of quality and comfort of life that responds to contemporary aspirations.


Photographs Luc Boegly

Contracting authority

NACARAT

Project management

CoBe, ETHA

Planner

SEMNA

Program

63 homes and 3 businesses

Missions

ACT, MOEX, OPC, VISAS, AOR

Cost

6.4 M€